10 sjove ting om trampoliner

10 sjove ting om trampoliner

Trampoliner er kommet meget langt i udviklingen siden den første kom frem. Generationer af mennesker har haft stor glæde og sjov af alle de funktioner som de tilbyder, dog er der mere til disse hoppe maskiner end du sikkert går og tror. Her er 10 sjove ting om trampoliner som du næsten med sikkerhed ikke kendte noget til!

Opfinderen af trampolinen som vi kender den i dag:

Som vi kender trampoliner i dag, må hædren for opfindelsen af disse gå til George Nissen og Larry Griswold som i 1936 byggede en trampolin i deres garage derhjemme. De lavede en ramme af metal og en flade af et net som bund, spændte det sammen med fjedre og dermed opstod trampolinen som vi stadig ser den i dag. De fik inspirationen til at lave en trampolin fra Trapez kunstnere som var yderst populære dengang, altså fra det net som disse Trapex kunstnere brugte som net under sig. Til at begynde med blev de udelukkende brugt til gymnastik træning og sportsudøvere, men senere indså man at de var oplagte til at bruge som sjov og motion hjemme hos almindelige folk!

Historien om ordet Trampolin:

George Nissen har udtalt at de fik ideen til navnet trampolin fra det spanske ord ” trampolin” som groft oversat betyder “vippe”, og spændende nok bruger det spanske forlkefærd trampoliner i dag til spændende ting, en af de nye og hurtigt voksende sportsgrene er Bossaball, som er en slags kombination af Fodbold, Volleyball og gymnastik, denne bliver spillet på en bane som ligner en volleyball bane, dog med den forskel at der er trampoliner på hver side af nettet og forskellen på Bossaball og Volleyball er at udøverne må sparke til bolden og naturligvis kan hoppe meget højere pga. trampolinerne!

Bossaball

De olympiske lege:

Siden opfindelsen i 1936 er populariteten af trampoliner bare vokset og vokset i hele verden, dette medførte også at i 2000 blev trampoliner en officiel sportsgren til de olympiske lege. Der er i dag 2 officielle dicipliner til de olympiske lege, nemlig mændenes individuelle program og kvindernes individuelle program, som er meget spektakulære at se på, atleterne kommer helt op til 8 meter i højden under programmet, men de bliver ikke kun bedømt på højden også de tricks og stunts de kan udføre i luften, meget flot sport at se på!

Verdens rekorder:

Der er sat mange verdens rekorder på trampoliner igennem årerne, men nogen af de mere bemærkelsesværdige er nok disse, i England i år 2015 satte en kæmpe gruppe mennesker rekorden med flest mennesker på trampoliner på samme sted, hele 324 mennesker hoppede samtidigt på trampoliner. En anden flot rekord er flest saltomotager i træk på en trampolin, hele 3333 (ja du læste rigtigt) blev det til, helt vildt. En anden helt sindssyg rekord må siges at være denne, flest baglæns saltomotager i træk, mens man sidder på en ethjulet cykel, rekorden lyder godt nok kun på 2, men den bliver sikkert ikke slået foreløbigt!

 Træning på trampoliner:

Trampoliner bliver brugt til sjov af os almindelige mennesker, men de bliver bestemt også brugt af andre med mere seriøse formål, det være sig faldskærmsudspringere som bruger dem til at træne dem selv til at lande det rigtige sted. Gymnaster bruger trmpoliner til at forbedre deres styrke, samt forbedre deres balance i luften, og rigtigt mange bruger trampoliner til at øve landings teknik, altså lande sikkert og uden at belaste forkerte områder i benene. Skiløbere bruger trampoliner til at forbedre deres balance samt kontrollen i luften når de er over jorden, så trampoliner bliver ikke kun benyttet til sjov, de er meget praktiske til mange forskellige ting!

Kæmpe trampoliner:

Største trampolin

I Wales, nærmere helt præcist i byen Blaenau Ffestiniog ligger en samling af trampoliner, denne gamle by var oprindeligt en mineby, men efter nedturen i 1950erne lukkede alle minerne ned og lå i ruiner, men med alle de store huler, grotter og underjordiske gange var oplagte til sjov og ballade mente folkene i Blaenau Ffestiniog og de anlagde den største trampolin park set til dags dato, mere end 1500 mennesker kommer og besøger parken hver ude, så det er blevet et turist tiltrækningsplaster og livet op i byen igen. Et imponerende sted og det skal klart besøges hvis man kommer på de kanter, det er en helt unik oplevelse!

Passionerede hoppere:

Et passioneret hold bestående af 6 mænd fra Cleveland State University gjorde i 1986 et imponerende stunt, de besluttede sig for at se hvor lang tid de tilsammen kunne holde en trampolin beskæftiget uden stop. De begyndte og fortsatte i 53 dage i træk uden trampolinen fik hvile, dette må siges at være ganske imponerende af en flok unge studerende, de fik da også verdens rekorden i dette selvom det ikke oprindeligt var målet. Senere fik de et opkald fra en der tidligere var i samme Delta Epsilon studentersamfund, nemlig selveste præsident Ronald Reagan som lykønskede dem med bedriften!

Andre fordele ved trampoliner:

Tendensen er at det er blevet mere og mere populært at bruge trampoliner til at opbygge ben muskler og samtidigt brænde en masse kalorier af. Hvis du hopper på en trampolin i 20 min forbrænder du mellem 100 og 200 kalorier, hvilket må siges at være ganske mange med en minimal indsats. Ydermere er det at hoppe på en trampolin meget nænsomt ved kroppen og dens lede, og kan bruges af rigtigt mange folk som ikke kan holde til at løbe eller udføre anden hård motion som belaster sine lede meget, så ovevægtige mennesker kan med kæmpe fordel benytte en trampolin til vægttab! Ligegyldigt hvem som benytter en trampolin så får man den store bonus med at man forbedre sin balance betragteligt ved dette.

Astronauter:

Astronauter

Selv astronauter benytter trampoliner i deres træning og forberedelse til en rumflyvning. Til at starte med så giver trampoliner nemlig alle de fysiske fordele som allerede er beskrevet i de tidligere punkter, men ydermere forbereder det austronauterne på de pludselige hop som kan opstå i vægtløs tilstand ude i rummet og man siger at det direkte kan forhindre sygdom i rummet at bruge en trampolin før afsendelse, da kroppen bliver mere vant til den svævende tilstand! Efter en lang tur i rummet er austonaters knogler svage pga. den vægtløse tilstand, der kan genoptræning på en trampolin, som jo er meget nænsomt, gøre at de genvinder styrke og kraft igen hurtigt uden at ødelægge deres knogler.

Højeste hop af et team:

 Eric, Sean and T.J. Kennedy var 3 brødre som satte sig for at lave det højeste hop på en trampolin udført som team, det lykkedes live på fjernsyn i New York den 8 April i 2014, Tv programmet var the today show som filmede denne imponerende rekord. Sean var manden som skulle lave selve hoppet, mens hans brødre agerede propeller som man kalder dem som laver kraften i springet, dette gøres ved at hoppe samtidigt omkring hovedspringeren og dermed give stor kraft til hans hop. Sean lykkedes med at hoppe hele 6.73 meter i hans spring, og dermed sikkert tog verdensrekorden.